Cateheze

Programul activităților catehetice

Ora de Religie Romano-catolică:
sâmbătă, în timpul anului școlar, la Școala „Ecaterina Teodoroiu”, după următorul orar:
– 9.00 – 9.50 – clasa pregătitoare – clasa a IV-a
– 10.00 -10.50 – clasele V-VIII
– 11.00 -11.50 – clasele IX-XII
Ora de Religie face parte din programa școlară. La sfârșitul fiecăruia dintre cele două semestre, calificative și note la acest obiect de studiu vor primi numai elevii care frecventează cursurile.

Pentru adolescenți și tineri, întâlniri catehetice, duminică, în timpul anului școlar. Întâlnirile au loc în casa „Samariteanul milostiv”, la ora 16.30.

Pentru adulţi, Cateheza biblică, în prima și a treia duminică din fiecare lună,în casa „Samariteanul milostiv”, după Sfânta Liturghie de la ora 10.30.

În diferite momente ale activității pastorale, am constatat că în general Sfânta Scriptură (Biblia), care conține Cuvântul lui Dumnezeu adresat nouă, oamenilor, este cunoscută prea puțin spre deloc. Și aceasta fie din lipsă de interes, fie din cauza dificultății de a înțelege Biblia.
În plus, în primăvara anului 2018 am avut posibilitatea de a viziona un material, pe care-l consider foarte bun, despre Euharistie și rădăcinile sale biblice. Or, pentru a înțelege cât mai bine acea cateheză, și mai ales importanța Euharistiei în viața creștinului, este nevoie de o cunoaștere măcar sumară a Sfintei Scripturi.
Aceste lucruri m-au determinat să mă gândesc la o cateheză biblică destinată adulților. După numeroase idei care se intersectau, se suprapuneau, se anulau și așa mai departe, am optat pentru o introducere generală în Sfânta Scriptură, cu noțiuni necesare sau măcar utile pentru înțelegerea textului, prezentată în power point.
Prima cateheză, ținută duminică, 23 septembrie 2018, s-a bucurat de o audiență încurajatoare pentru mine, astfel că am decis să continuăm în fiecare primă și a treia duminică a fiecărei luni.
După Crăciun, Pr. Francisc Ungureanu mi-a arătat un material filmat, în care un specialist în studiul Bibliei propune o introducere în narațiunea biblică, în cadrul căreia oferă numeroase chei pentru a înțelege mai bine textul biblic, făcând totodată nenumărate conexiuni între personaje și momente cu caracter profetic ale Vechiului Testament care-și găsesc împlinirea în cel Nou.
Materialul mi-a plăcut și l-am propus și credincioșilor, care s-au arătat foarte interesați, participând în număr tot mai mare la prezentarea lui. După terminarea celor 8 „episoade” va urma, probabil, o prezentare pe scurt a fiecărei cărți biblice în parte.
Catehezele biblice se țin în biserică, duminica, la sfârșitul Sfintei Liturghii de la ora 10.30, în general o dată la două săptămâni, pauzele mai mari fiind dictate de sărbători sau vacanțe. Programul este stabilit de comun acord cu majoritatea participanților. El este afișat și pe pagina de FB a parohiei.

Pr. Cazimir Budău