Anunţuri

DUMINICA FLORIILOR
SĂPTĂMÂNA SFÂNTĂ
Săptămâna 6 – 12 aprilie 2020

În această săptămână vom avea Sfinte Liturghii cu Requiem:
– luni, pt. + Constantin, Ileana, răposații familiilor lor și SP;
– miercuri, + Gavrilă Virginia;

Astăzi începem Săptămâna Sfântă. De obicei, este o săptămână marcată de tristețe. Anul acesta va fi și mai trist. Dar îl vom însoți pe Isus în derularea Misterului Pătimirii sale în condițiile date.

Luni, marți și miercuri, programul este cel obișnuit: Sf. Liturghie la ora 18.00.

În Joia și Vinerea Sfântă, celebrările vor fi tot la ora 18.00, dar le menționăm separat pentru că ele au o semnificație deosebită. Din păcate, Liturghia sfințirii uleiurilor, care de obicei se celebrează joi dimineața, în Catedrala din București, se amână. În schimb seara, la ora 00, celebrăm Cina Domnului și instituirea Sfintei Euharistii. Vineri seara celebrăm Pătimirea și Moartea pe Cruce a Mântuitorului.
Vă invităm ca în aceste zile să participați, prin intermediul televiziunii și/sau internetului la sfintele celebrări și să încercați să faceți împărtășania spirituală. Vom posta din nou pe pagina de facebook a parohiei îndrumările pentru a face acest fel de împărtășanie. Vă reamintim că în Vinerea Sfântă este zi de post și abstinență (= mâncăm puțin și fără carne).

După cum se știe, în Duminica Albă (a doua duminică a Paștelui) este Duminica Milostivirii Divine. Cultul Milostivirii Divine a fost introdus de către sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. De altfel, Milostivirea lui Dumnezeu stă la baza Misterului Morții și Învierii lui Isus. De aceea în Vinerea Sfântă vom începe Novena de pregătire pentru această sărbătoare, novenă care se va încheia în sâmbăta din Octava Paștelui. În contextul actual, vă invităm să participați și dumneavoastră la această devoțiune, pe care o vom face la începutul celebrărilor liturgice din zilele respective.

Sâmbăta Sfântă este zi aliturgică din cele mai vechi timpuri, adică în biserică nu are loc nici un fel de celebrare, până în momentul Vigiliei Pascale.

Vigilia Pascală urmată de Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului va începe la ora 20.00. Întrucât din biserici vor fi prezenți doar preoții și persoanele a căror prezență este necesară (de exemplu organistul, lectori), Celebrarea va avea o formă ușor simplificată. Desigur că nu se va putea lua lumină. Dar nu gestul luării luminii este important în noaptea de Paști, ci participarea la întreaga celebrare, chiar și în condițiile date. De aceea vă rugăm să urmăriți cu aceeași atenție ca și când ați fi în biserică desfășurarea celebrărilor.

Duminica viitoare, în Ziua de Paști, Sf. Liturghie solemnă a Învierii Domnului o vom celebra la ora 10.30 și, ca de obicei, o vom transmite în direct pe pagina de facebook a Parohiei.

Programul transmisiunilor prin TVR 2

În afară de rețelele de internet, Televiziunea publicăTVR 2 – va veni în ajutorul tuturor credincioșilor catolici, care pe data de 12 aprilie sărbătoresc Paștele și vor fi următoarele transmisiuni din Catedrala „Sfântul Iosif” din București:
Duminică, 5 aprilie – între orele 10:30-11:30 celebrarea Floriilor;
Joia Sfântă, 9 aprilie – între orele 17:00-18:00 Liturghia In Coena Domini;
Vinerea Sfântă, 10 aprilie – între orele 17:00 – 18:30 ceremoniile pentru Patima Domnului;
Sâmbătă, 11 aprilie, Vigilia Învierii – între orele 22:00 – 23:30 ceremoniile Învierii Domnului de la Vatican;
Sâmbătă, 11 aprilie, din catedrala arhiepiscopală București se va transmise on-line numai prin rețeaua de internet a Arhiepiscopiei Vigilia Învierii între orele 23.00-00.30.
Duminica, 12 aprilie, Duminica Învierii – între orele 10:30 – 11:30 Liturghia din ziua Învierii din Catedrala arhiepiscopală.
S-a solicitat totodată conducerii Televiziunii publice să se transmită în continuare Liturghiile din fiecare duminică de la ora 10:30.
Toate aceste ceremonii, cu excepția celei de la Vatican, vor fi transmise și pe www.catedralaonline.ro și pe canalul youtube Angelus ARCB.

În continuare reluăm, pe scurt, ultima scrisoare a Arhiepiscopului nostru Aurel cu privire la participarea la celebrările pascale.

Către
Cucernicii părinți parohi, vicari și persoanele consacrate,
și toți iubiții noștri credincioși din Arhidieceza de București,

Dragi confrați preoți și persoane consacrate, iubiți frați și surori în Cristos,
Ceremoniile din Săptămâna Mare și ale Solemnității Învierii Domnului le vom celebra anul acesta în biserici fără participarea credincioșilor. Conform dispozițiilor date de autorități este permisă doar participarea absolut restrânsă a acelor persoane care au un rol activ în celebrări.
Mijloacele de comunicație (televiziune, internet, Radio Maria) vă vor ajuta să trăiți într-o comuniune „virtuală” celebrările din Săptămâna Sfântă și sărbătorile Învierii Domnului, mă gândesc mai ales la dumneavoastră, iubiți credincioși, care nu veți putea fi prezenți în biserici.
Cu toate acestea veți putea trăi Misterul pascal în comuniune cu Biserica universală și veți putea simți ce înseamnă să formați, biserica în miniatură din familie, „biserica domestică”, unde membrii familiei pot asculta Cuvântul Domnului și participa spiritualicește la misterul celebrat în biserici.

Importanța Bisericii familiale (biserica domestică)

Papa Francisc ne amintește că „prezența Domnului locuiește în familia reală și concretă, cu toate suferințele, luptele, bucuriile sale și propunerile sale zilnice” (Amoris laetitia, 315).
În Biserică avem o comoară ascunsă: familia. Domnul a însoțit mereu fiecare criză a poporului său cu mesaje extraordinare și pare să facă asta și în fața acestei pandemii, care ne constrânge pe noi toți la o retragere forțată în casele noastre. Celebrările sunt suspendate, multe biserici sunt închise și este riscant a ajunge la ele. Ne simțim singuri, izolați și tocmai în această izolare Duhul ne sugerează să redescoperim sacramentul căsătoriei, în virtutea căruia casele noastre, prin prezența constantă a lui Cristos în relația consacrată a soților, sunt o mică Biserică familială.
Vă invit și vă îndemn, dragi familii, să înțelegeți invitația pe care v-o adresează Domnul în aceste vremuri de pandemie: să vă reuniți, ca familie, duminica, dar mai ales în timpul sărbătorilor pascale, pentru a celebra în mod mai solemn acea liturgie familială care în mod obișnuit, în virtutea prezenței lui Isus, se împlinește prin gesturile dintre soți, care după Papa Francisc sunt „gesturile de iubire trăite în istoria unui cuplu de soți, devin o „continuitate neîntreruptă a limbajului liturgic” și „viața conjugală devine, într-un anumit sens, liturgie”, (Amoris laetitia, 215). Toate familiile pot face asta, pentru că Isus a spus: „unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo, în mijlocul lor” (Mt 18,20).
Cum se face asta este foarte simplu: puteți să vă întâlniți toți membrii familiei împreună într-o cameră, să recitați un Psalm de laudă, să vă cereți iertare reciproc cu un cuvânt sau un gest între soți și între părinți și copii, să citiți Evanghelia duminicii, să exprimați un gând despre ceea ce trezește Cuvântul în fiecare, să formulați o rugăciune pentru necesitățile familiei, ale celor pe care îi iubiți, pentru Biserică și pentru lume. Și în sfârșit, să încredințați grijii Mariei familia voastră și fiecare familie pe care o cunoașteți.
Sau o puteți face ajutându-vă de tehnologiile moderne care transmit on-line celebrările din catedrală sau din alte biserici.
Pentru a vă ajuta să trăiți în unire cu întreaga Biserică misterul central al credinței noastre, Învierea Domnului, cu toate zilele care preced sărbătoarea, vă invităm să folosiți mijloacele moderne de comunicație pentru a fi în legătură cu transmiterea celebrărilor din Catedrala „Sfântul Iosif” din București precum și din alte biserici. O puteți face, participând la toate celebrările liturgice cu spirit de credință, cu evlavie și reculegere, ghidându-vă după programul pe care vi-l prezentăm la punctul II 2.
Sugerăm ca în Noaptea Sfântă a Învierii, în fiecare familie să se aprindă o lumânare care să fie așezată la ferestrele locuințelor, iar gestul să fie în concordanță cu celebrarea care este urmărită din catedrală sau din alte biserici. Apoi cântarea de bucurie a Învierii – Aleluia și „Cristos a înviat din morți” – să fie intonată în fiecare casă. Va fi cântarea de biruință a Învierii, iar lumina pascală va lumina pașii noștri în întunericul acestei lumi.
În limitele respectării măsurilor luate de autorități și în funcție de posibilitățile de deplasare ale credincioșilor, preoții sunt rugați să răspundă cerințelor din partea credincioșilor și vor identifica modalitățile cele mai adaptate pentru a sta la dispoziția celor care doresc și au posibilitatea de a se spovedi. Preoții vor avea în vedere într-un mod special îngrijirea bolnavilor, pentru a garanta asistența spirituală necesară a  bolnavilor în stare gravă și a muribunzilor, respectând normele de evitare a infectării.
„Acolo unde fiecare credincios s-ar afla în imposibilitatea dureroasă de a  primi dezlegarea sacramentală, se amintește că părerea de rău desăvârșită, care provine din iubirea lui Dumnezeu mai presus de orice lucru, exprimată de o sinceră cerere de iertare (aceea pe care în acel moment penitentul este în măsură s-o exprime) și însoțită de hotărârea fermă de a recurge, imediat ce va fi posibil, la spovada sacramentală, obține iertarea păcatelor, și a celor de moarte (cf. CBC, nr. 1452)”.

Apel la generozitate și susținere

Deși criza provocată de pandemia cu coronavirus pune în criză și economia, și sunt tot mai multe semnale de lipsă de bani, apelăm totuși la bunăvoința și generozitatea dumneavoastră, după putință,  pentru a susține activitățile pastorale ale bisericii.
În mod obișnuit colecta din Vinerea Sfântă este destinată susținerii operelor din Țara Sfântă. Din partea Congregației pentru Bisericile Orientale am fost anunțați că această colectă pentru Țara Sfântă se transferă pentru duminică, 13 septembrie, în apropierea sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.
În această perioadă, când credincioșii nu pot participa la Sfintele Liturghii în biserici, nu se face obișnuita colectă și toate parohiile resimt lipsa unor venituri cu care să acopere diferite cheltuieli pentru întreținerea bisericilor și bunul mers al activităților pastorale.
De aceea, dragi credincioși, vă propun ca cei dintre dumneavoastră care doriți să oferiți darul obișnuit pentru colecte, o puteți face fie direct la biroul parohial, fie într-o casetă specială din biserici.
Acest lucru este valabil și pentru colecta specială a credincioșilor care se face la Paști pentru formarea viitorilor preoți (Colecta pentru Seminar).
Încurajându-vă să vă conformați tuturor măsurilor sanitare luate de autorități pentru combaterea pandemiei de coronavirus, vă îndemn  dragi confrați preoți, dragi persoane consacrate și iubiți credincioși, ca în aceste vremuri de încercare, să intensificați rugăciunea, și să manifestați grijă deosebită pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jurul dumneavoastră.
Vă doresc ca timpul care a mai rămas din Post să fie o pregătire deosebit de rodnică pentru sărbătoarea Paștelui. Domnul să reverse har îmbelșugat asupra Sfințiilor Voastre, a persoanelor consacrate și a tuturor credincioșilor noștri și mult curaj în purtarea Crucii, pentru ca să ne putem bucura de roadele Învierii.

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

+ Aurel Percă
Arhiepiscop mitropolit de București