Mir 2018

Duminică, 15 octombrie – în plină lună a sfântului Rozariu – comunitatea catolică din Brăila a trăit un moment de dublă sărbătoare: primirea sacramentului Mirului de un grup de 15 adolescenți și tineri – inclusiv o tânără pensionară – și prezența Păstorului diecezei – Înalt Preasfinția Sa Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București – în mijlocul comunității. Din partea autorităților locale au fost prezenți cei doi viceprimari.

Biserica, împodobită sărbătorește inclusiv prin prezența unui mare număr de credincioși, i-a întâmpinat și primit cu căldură pe candidații la primirea Duhului Sfânt, pe Arhiepiscop și pe preoții concelebranți: Pr. Emil Moraru, doi fii ai comunității, preoții Iosif Bisoc și Fabian Iacob, și cei doi preoți care au în grijă pastorală pe credincioșii parohiei.

La omilie Excelența Sa a subliniat importanța comuniunii, care se realizează cu ajutorul Duhului Sfânt, și a roadelor Duhului, așa cum le enumeră sf. Paul în Gal 5,22: iubirea, bucuria, pacea, răbdarea. Acestea trebuie să caracterizeze viața creștinului autentic.

A urmat momentul așteptat și plin de emoții nu numai pentru cei miruiți, ci și pentru nași, în care Marele Preot, prin impunerea mâinilor și prin ungerea cu sfânta Crismă, l-a dăruit pe Duhul Sfânt. Limbile de foc de la Rusaliile apostolilor s-au văzut și se mai pot vedea doar pe tabloul de grup al celor miruiți, dar Duhul nu are nevoie să fie văzut pentru a fi eficient. Trebuie doar să-i înlesnim acțiunea pentru a da roadele așteptate.

La sfârșitul celebrării Înalt Preasfințitul l-a invitat pe Pr. Eugen Blaj – care până atunci a fost la dispoziția credincioșilor pentru spovadă – să vorbească despre experiența sa de misionar (9 ani în Mexic și 17 ani în Kenya), cu atât mai mult cu cât luna octombrie este și luna misiunilor, iar duminica viitoare, 22 octombrie, se celebrează cea de a 91-a Zi Mondială a Misiunilor.

Celebrarea comunitară s-a încheiat cu procesiunea, obișnuita și necesara fotografie de grup și împărțirea de amintiri celor miruiți. Apoi toți s-au îndreptat spre casele lor sau ale nașilor, pentru a continua sărbătoarea și bucuria spirituală a primirii Duhului Sfânt dând puțină atenție și trupului.

Pr. Cazimir Budău