Ţepeş Vodă

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” Ţepeş Vodă, jud. Brăila

Încă din perioada comunistă mai mulți credincioși catolici din satele Urleasca și Țepeș Vodă , care veneau duminică de duminică la Sf. Liturghie la Brăila, și-au exprimat dorința de a se clădi un lăcaş de cult în zona lor atât pentru ei, cât şi pentru catolicii din împrejurimi.

După consultarea și aprobarea IPS Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, părintele paroh și decan de Brăila, Alois Arcana, a cumpărat un teren în satul Țepeș Vodă și a început în anul 1994 construirea bisericii. S-a preferat construirea bisericii în acest sat pentru că existau mai mulți catolici.

Construcția bisericii a început în anul 1994 si s-a încheiat în anul 1996.

După ce la 1 ianuarie 1998, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a emis decretul de înființare a Parohiei Țepeș Vodă, a fost construită și o casă parohială. În actul de înființare a parohiei au fost numite ca filiale localitățile: Ianca, Movila Miresii, Urleasca si Traian, dar până în prezent nu există nicio biserică sau capelă în aceste localități.

Parohia Țepeș Vodă are 14 familii si aproximativ 50 de credincioși. Localitate situată la 35 km de orașul Brăila, satul Țepeș Vodă cuprinde aproximativ 300 de familii. Comunitatea romano catolică numără 25 de familii, dintre acestea unele aparținând localităților din jur.

Prin grija si strădania pr. paroh și decan de Brăila, Alois Arcana, la ridicarea lăcașului de cult au contribuit nenumărați binefăcători, și, desigur, mulți localnici cu muncă fizică.

Proiectantul bisericii a fost D-l arhitect Ioan Tipa, iar inginer a fost Dl Adrian Cojocariu.

Clopotul bisericii a fost obținut din Germania, prin grija sorei Chistiane Petri, originară din Brăila. De asemenea, statuia Inimii lui Isus si tabernacolul (fost seif din bronz, sfințit si amenajat tabernacol) sunt aduse tot din Germania prin grija aceleiași surori.

Crucea de lemn de nuc din altar este adusă din Italia, de la Civittà Castellana, fiind donată de către surorile clarise franciscane misionare ale Sfântului Sacrament, prin bunăvoința sorei Marilieta Beazzi. De asemenea, statuia Sf. Anton de Padova a fost donată de aceleași surori franciscane clarise. Statuia Sf. Fecioare Maria de Lourdes a fost donată de surorile „Ancelle dell’Immacolata” – “Slujitoarele Neprihnitei” – Italia. Calea Crucii (pictură pe pânză unicat) a fost adusă din Germania. Gresia din Biserică a fost obținută din Italia prin grija deosebită a părintelui Sergio Sacchi și a membrilor Asociației Sfântului Iosif din Parma.

În primăvara anului 1999, biserica a fost înzestrată și cu pictură interioară.

Parohia a fost la început păstorită de către preoții de la Brăila.

De la data de 1 august 1998, prin numirea de paroh dată de către IPS Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, comunitatea catolică din Țepeș Vodă s-a bucurat de primul ei paroh, Pr. Nicolae Farcaș. A urmat Pr. Petre Cervencu, care a păstorit această comunitate din iarna anului 2003-2004.

La 14 septembrie 2005, în sărbătoarea „Înălţării Sfintei Cruci”, hramul Bisericii, Preasfințitul Cornel Damian a sfințit Biserica și a consacrat altarul. La sărbătoare a participat  un sobor de preoți, printre care menționăm pe Mons. Ștefan Ghența și părintele paroh și decan de Brăila, Alois Arcana, sub conducerea căruia s-a început si s-a finalizat construcția bisericii, precum si un număr mare de credincioși.

În ziua de 18 decembrie 2005, credincioşii veniţi la Sfânta Liturghie de la ora 7.00 au observat că părintele Cervencu nu mai vine să celebreze. În după-amiaza zilei de 18 decembrie, un credincios, vecin cu parohia, observând că nu este niciun semn din partea preotului, a forţat o ferestruică a casei şi a pătruns să verifice ce s-a întâmplat. L-a găsit pe părintele zăcând în pat în inconştienţă. A anunţat spitalul judeţean Brăila, de unde a venit o ambulanță care l-a dus la spital. Dar starea lui nu s-a schimbat. În aceeaşi zi, părintele Alois Arcana, decan de Brăila, a aflat de ceea ce s-a întâmplat şi s-a interesat de starea gravă a preotului Petre Cervencu. A urmat transferarea sa la Spitalul de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti, făcută cu un elicopter al serviciul de ambulanţă al spitalului, în ziua de 19 decembrie.

Medicii au constatat că părintele se asfixiase grav cu monoxid de carbon degajat de soba cu care încălzea camera de dormit. Din păcate, însă, părintele a rămas în comă profundă până în data de 28 aprilie 2006 când a decedat. A fost înmormântat în ziua de 3 mai 2006 în cimitirul nou al oraşului Popeşti-Leordeni, de unde provenea.

A fost cunoscut ca un om jovial şi mereu capabil de a transmite speranţa acolo unde aceasta era în pericol de a se stinge. A fost aproape de cei mai simpli trăind în mijlocul lor şi motivându-i prin prezenţa sa la o viaţă de credinţă.

După decesul Pr. Cervencu, Parohia Țepeș Vodă a fost încredințată din nou spre păstorire și administrare Parohiei Brăila.